Vijf Rome tips voor ‘die hards’

Crypte van de Minderbroeders Kapucijnen

De Sint Pieter, wie kent hem niet? Wie voor de eerste keer naar Rome gaat, ontkomt er niet aan om een bezoek te brengen aan het Vaticaan en haar kerkelijke pracht en praal. Als Rome-‘broekie’ ga je uiteraard ook richting het Colosseum, Forum Romanum en Pantheon waar de Romeinse geschiedenis voor het oprapen ligt. Of je nou wil of niet, je volgt de voetstappen van talloze pelgrims en toeristen.

Maar wat als je nou voor de tweede, derde of tig-ste keer naar Rome gaat? De Sint-Pieter kun je zo langzamerhand wel uittekenen. De Trevi-fontein ligt allang vol met jouw eurocenten en de Spaanse Trappen zijn uitgesleten door jouw sneakers. Geen nood! Hier vind je 5 tips voor Rome ‘die hards’:

TIP 1 – Trastevere

Trastevere is de oude en sfeervolle wijk direct ten zuiden van het Vaticaan op de westelijke oever van de Tiber. De wijk was in vorige eeuwen de thuishaven van Etrusken, Romeinse vissers en Joodse immigranten. Tegenwoordig worden de smalle straten en kronkelende steegjes bewoond door kleurrijke volkstypes en kun je er culinair terecht in leuke restaurantjes en trendy bars. Aan de belangrijkste piazza ligt bovendien een van de oudste kerken van Rome, de basiliek Santa Maria in Trastevere uit de 4e eeuw, met schitterende goudkleurige mozaïeken.

TIP 2 – Caffè Sant’Eustachio

Wie van een superieur kopje koffie houdt kan een bezoek brengen aan het authentieke jaren ’30 Caffè Sant’Eustachio. Volgens kenners wordt de smaak van de bejubelde espresso voor een groot deel bepaald door de bijzondere kwaliteit van het water dat via een eeuwenoud aquaduct de stad instroomt. Bovendien worden de koffiebonen er vers gebrand. Het geurige koffiehuis ligt aan Piazza Sant’Eustachio 82, in de buurt van het Pantheon en Piazza Navona.

TIP 3 – Angels and Demons Tour

Liefhebbers van spannende fictie kunnen hun hart ophalen in de Angels & Demons Tour. Deze rondleiding door het hart van Rome is gebaseerd op de locaties uit het gelijknamige boek van Dan Brown, bij ons beter bekend als ‘Het Bernini Mysterie’. Onder leiding van een gids bezoek je locaties die in de roman de duistere en mysterieuze kant van Rome belichten. Je kunt een (prijzig) ticket boeken via: http://www.angelsanddemons.it

TIP 4 – Knekelhuis

Over smaak valt (niet?) te twisten. Alleen al daarom is een bezoek aan de macabere crypte van de minderbroeders kapucijnen de moeite waard. Via de zij-ingang van de kerk Santa Maria Immocolata Concezione kom je in de crypte terecht die wordt gedecoreerd door de knekels van ruim 4000 kapucijner monniken, uiteraard bewoners van het hiernamaals. De botten en beenderen vormen symbolische mozaïeken, zoals een zandloper, die verwijzen naar de vergankelijkheid van het leven. Je vindt de bizarre beenderencrypte aan de Via Veneto 27.

TIP 5 – Tuinen op de Palatijn

Ben je de drukte van Rome beu en snak je naar wat groen om je heen? Ga dan naar de Tuinen op de Palatijn, een van de zeven heuvels van Rome. Uitkijkend over het Forum Romanum stap je in deze groene oase terug in de tijd van keizerlijke groenvoorziening. Op 6 mei 2012 is hier een bijzondere bloemenroute uitgezet, de ‘Orti e Giardini – Il cuore di Roma Antica’ waarbij je langs bloemen wandelt afkomstig uit het hele voormalige Romeinse rijk. De route is tot en met 14 oktober 2012 beschikbaar. De ingang bevindt zich aan de Via di San Gregorio 30.

Dit bericht werd geplaatst in Annemarie Latour en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Vijf Rome tips voor ‘die hards’

  1. Fransjesca zegt:

    Bij een restaurant in Taverne heb ik voor het eerst kikkerbilletjes gegeten.

    • Annemarie zegt:

      Haha! Ik zou bijna zeggen ‘Vive la France’ maar dan zitten we in het verkeerde land. Het is in ieder geval een hele leuke en levendige wijk (Trastevere)!

  2. Hans de Jong zegt:

    De Santa Maria in Trastevere staat weliswaar op een plek waar in de vierde eeuw een basiliek was maar het gebouw dateert zelf uit de twaalfde eeuw. In zijn meesterwerk Keerkpunt der middeleeuwen wijdt Frits van der Meer, de Nijmeegse hoogleraar in de kunstgeschiedenis een prachtig hoofdstuk aan de bouw en de inwijding van deze kerk. De basiliek van de heilige Cecilia is ook de moeite waard. Hier ontving Willibrordus in 690 de bisschopswijding. Deze basiliek ligt ook in Trastevere.

Plaats een reactie