Reisgidsen voor Rome

Absismozaïek in de Santa Maria in Trastevere

We gaan naar Rome! En voor wie meegaat, maar zeker ook voor de thuisblijvers: Rome is een heerlijke stad om over te lezen. Er zijn talrijke reisgidsen over Rome. Maar ja, welke moet je dan nemen? Over Rome, boeken, bomen en het bos.

Een klassieker Rome-reisgids is natuurlijk: Rome (Capitool reisgidsen), Het Spectrum (2011). Deze reisgids biedt veel opengewerkte tekeningen van bijzondere gebouwen, zoals van de Santa Maria in Trastevere, vermoedelijk de oudste Mariakerk te Rome, met zijn beroemde absismozaïek. Capitool Reisgidsen kenmerken zich door veel foto’s en weinig tekst.

Synagoge aan de rand van het Ghetto

Inspirerend Rome

Maar er zijn ook minder gangbare reisgidsen, die juist de niet platgetreden paden onder de aandacht brengen en tal van aardigheden beschrijven. B. POSTMA, Inspirerend Rome: Reisgids voor de bewuste bezoeker, Boekencentrum (2010) beschrijft wandelingen die de lezer ook op minder bekende plekjes brengt. Zo kom je ook in de joodse wijk, het vroegere Ghetto, dat in de zestiende eeuw door de paus is opgericht en tot in de negentiende eeuw bestond, met aan de rand zijn synagoge uit 1904. Het is juist in de joodse wijk dat de lekkerste koffie van heel Rome te verkrijgen is. En voor wie een koosjere hamburger wil, kan ook in deze wijk terecht.

SPQR

Olifantje van Bernini

L. VERHUYCK, SPQR: Anekdotische reisgids voor Rome (Rainbow pocketboeken), Athenaeum-Polak & van Gennep (2001) staat vol sappige anekdotes. Het beroemde olifantje van Bernini uit 1667, dat vóór de Santa Maria sopra Minerva staat, zou de kunstenaar uit ergernis van de bemoeienissen van de dominicanen met zijn kunstwerk met opzet met zijn achterwerk naar het hoofdhuis van de predikheren geplaatst hebben. Laat dat toen toevallig ook de hoofdzetel van de Inquisitie zijn.

doopconstantijn

Fresco in de Silvesterkapel

Religieuze gids

Vanuit religieuze invalshoek is W. ZAAL, Rome: Een religieuze gids, Aspekt (2004) een aanrader. Uiteraard ontbreekt daarbij de burchtachtige Sancti Quattro Coronati niet met de beroemde Silvester-kapel, waarvan de 13e-eeuwse fresco’s de doop van keizer Constantijn door paus Silverster uitbeelden. De feestdag van Silvester is 31 december, in Duitsland daarom ook wel Silvesterabend genoemd.

Culinair

Italiaanse vleeswaren

Voor wie een culinaire blik wenst, is W. VAN DIJK (ed.), De smaak van Rome: De beste adressen en de mooiste plekken, Gottmer / Dominicus Lifestyle (2011) lezenswaardig. Want van lekker eten houden alle Italianen, ook de Romeinen. Typisch Romeinse gerechten zijn: Patina De Pisciculis (Romeinse visschotel), Rosatum et Violatium (rozen- en viooltjeswijn), Moretum (een ontbijtgerecht) en Tagliatelle al tarufo (tagliatelle met truffel).

Senaat aan het Forum Romanum

Vijf dinarii

De reisgids P. MATYSZAK, Het Oude Rome voor vijf denarii per dag, Athenaeum-Polak & van Gennep (2008) is een buitenbeentje. Hij is bedoeld voor een bezoek aan het Rome uit het jaar 200 van onze jaartelling: een reis terug in de tijd. Je komt er ook veel bekende gebouwen uit de antieken tegen, zoals het Senaatsgebouw aan het Forum Romanum, het oude centrum van Rome.

Graf van de Nederlandse paus Adrianus VI

Santa Maria dell’Anima

Twee kerken trekken bij ons als Nederlanders bijzondere aandacht. In de Santa Maria dell’Anima ligt de enige Nederlandse paus begraven, Adrianus VI. Adriaan Floriszoon Boeyens werd in 1459 in Utrecht geboren. Hij was de leermeester van keizer Karel V. Hij werd op 9 januari 1522 tot paus verkozen en stierf op 14 september 1523 in Rome. Hij leidde een sober leven, dat niet goed paste bij de toenmalige Romeinse cultuur. Toen zijn dood bekend werd, dansten de Romeinen op straat. Hij creëerde slechts één kardinaal, Willem van Enckevoirt, die eveneens in de Santa Maria dell’Anima begraven is. Veel informatie staat in M. VERWEIJ, De Santa Maria dell’Anima te Rome, Ad. Donker (2003).

Kerk der Friezen

Relikwie in de Kerk der Friezen

De Kerk van de Friezen is thans dé kerk voor Nederlanders in Rome. Een gedegen studie over deze kerk vormt M.P.M. MUSKENS, De Kerk van de Friezen bij het graf van Petrus, Willibrodcentrum (1995). Wis je dat in deze kerk als relikwie de plaat bewaard wordt waarop Abraham zijn zoon Isaak offerde op de berg Moria? Zij is geschonken aan de kerk van Rome door keizerin Helena, de moeder van de eerste christelijke keizer Constantijn.

We wensen je veel Romeins leesplezier!

Dit bericht werd geplaatst in Archibald LHM van Wieringen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Reisgidsen voor Rome

  1. Maria Vijver zegt:

    Beste Archibald,
    mss wordt de lekkerste koffie van heel Rome en de koosjere hamburger a.s.dinsdagavond en woensdag niet geserveerd in de joodse wijk i.v.m. יום כפר Grote Verzoendag. Maar zonder die lekkerste koffie en koosjere hamburger zullen jullie zeker net zoveel genieten en de nodige inspiratie opdoen. Fijne week en ik volg jullie berichten via dit mooie blog, Maria Vijver

  2. Chantal Dikmans zegt:

    Vond een overzicht met de wat grotere reisgids aanbieders en wat achtergrond informatie over http://traveloo.nl/reisgidsen/. Ik gebruik zelf sindsdien de ‘rough guides’. Capitool vaak toch duur en te overbodig rijk geïllustreerd.

Plaats een reactie