Warme wierook

Zondag was het een drukke en vooral ook warme dag. Gelukkig begon de dag wat later dan de andere dagen en konden we een klein beetje uitslapen; vooral ook bijslapen na een vermoeiende eerste dag.  Op naar de Friezenkerk.

Na het ontbijt vertrekken we rond 9:30 uur over het Sint Pietersplein naar de Kerk der Friezen. Daar gaan wij ter gelegenheid van het eerste lustrum van de Faculteit Katholieke Theologie (bekend als Tilburg School of Catholic Theology) en de kerkelijke erkenning van de opleiding vieren. Zenon kardinaal Grocholewski, als prefect (‘hoofd’) van de Congregatie voor Katholieke Opvoeding, gaat voor in de Eucharistieviering. Nette kleding is gewenst, dus als brave Roomse jongen ga ik in pak en stropdas naar de kerk. Ook vele andere Nederlanders blijken hun zondagse pak aangetrokken te hebben.

Niet alleen mijn kleding is chique, de viering ook. Latijn is de taal van de gebeden vandaag. We zingen Gregoriaans. Maar ook hoor ik de Friese taal, waarin uit het boek der Wijsheid gelezen wordt. De preek klinkt in het Duits. De vele talen harmoniëren met de sfeervolle zondag.

En al die talen klinken extra overtuigend omdat we uit volle borst meezingen. Het Alleluia laat de kerk op zijn grondvesten schudden. De lof aan de Heer vult onze tempel.

Bij plechtig hoort ook wierook. Bij de evangelielezing, die onze diaken Jan voorleest. Bij de gaven van brood en wijn. Voor de voorgangers. En voor het kerkvolk. Want in al dit is Christus aanwezig.

Zalige zondag!

tags: zondag, Kerk der Friezen, kardinaal, wierook, Latijn

Dit bericht werd geplaatst in Mark HJ Kusters en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie