De kabbalistische geheimen van Michelangelo

Dat Michelangelo de macht van de Renaissancepausen verheerlijkte terwijl Luther in dezelfde tijd Rome verafschuwde is een karikatuur. Michelangelo had een sombere kijk op de mens: niet voor niets begon hij de Sixtijnse kapel met de Zondvloed. De figuren zijn wat klein: pas gaandeweg had Michelangelo de juiste proporties door. Michelangelo als criticus van het vaticaan? Kan het nog gekker? Ja, sommigen menen dat Michelangelo zich liet inspireren door de kabbala! Let allereerst op de vloer van de Sixtijnse kapel: tien concentrische cirkels, de tien sefirot. En dan: de omtrekken van David en Goliath hebben samen de form van de letter GIMEL (ג)   die staat voor de sefira gewoera, kracht.

David en Goliath

Judit en haar dienares vormen samen de letter chet (ח) die staat voor chesed, het vrouwelijke goddelijke principe van barmhartigheid.

Judit en haar dienares

Nog meer mysteriën? De heidense profetes de Sybille van Cumae is enorm gespierd. We weten dat Michelangelo alleen mannelijke modellen mocht gebruiken, maar dat is niet het hele verhaal! Het engeltje op de schouder maakt een obsceen gebaar naar de Sybille, duim tussen wijsvinger en middelvinger.

Sybille

Cumae ligt in Italië en deze Sybille staat voor de macht van Rome, met name die van paus Julius II della Rovere. De kleuren koningsblauw en goud zijn de familiekleuren van della Rovere. De joden zijn onderworpen aan de macht van Rome, maar dit engeltje daagt de paus uit. Vergezocht? Michelangelo bestudeerde joodse teksten, misschien wel met de joodse arts van de paus Shmuel Sarfati. Een vroeger schilderij van Michelangelo van de kruisiging bevat de Hebreeuwse tekst, echter niet melech ha- Yehudim (koning van de joden), maar: melech me-Yehudim (koning uit de joden).  Vandaar ook dat de voorouders van Jezus door Michelangelo sympathiek en zelfbewust zijn geschilderd: geen karikaturen en geen ellende. De Sixtijnse kapel: een hemels plafond vol met geheime boodschappen!

Dit bericht werd geplaatst in Marcel Poorthuis en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De kabbalistische geheimen van Michelangelo

  1. Maria Vijver zegt:

    Beste Marcel,
    mooi die uitleg over de betekenis van de joodse letters. Dank. Ik las nog een uitleg over de Hebreeuwse letters en die wil ik je graag doen toekomen. Nu de Gimmel (ג)
    De Gimmel heeft ook te maken met Gommel dat symbool staat voor ‘geven aan’ zoals dit in de Gemiloeth chassadiem tot uitdrukking komt.
    De vorm van de Gimmel van een mens met een hoofd, en een lichaam en twee rennende benen maakt duidelijk dat men om te kunnen geven niet moet stilstaan maar in beweging moet komen.
    Gemiloet chassadiem – het doen van goede daden – begint met de Gimmel. Ook het woord Ge-oela begint met de Gimmel en betekent: verlossing. Door Gemiloet chassadiem te doen helpen we mee om de verlossing naderbij te brengen.
    Ik wens jullie een mooie week met veel inspiratie, Maria Vijver

  2. Ina van Zanten zegt:

    Hoi Marcel,

    Je schrijft: “een vroeger schilderij van Michelangelo van de kruisiging bevat de Hebreeuwse tekst, echter niet melech ha- Yehudim (koning van de joden), maar: melech me-Yehudim (koning uit de joden)”.

    Is het schilderij waar jij op doelt, ook als afbeelding op internet te bekijken?
    Welke titel draagt dit schilderij ?

    Bedankt voor alle inspiratie !

Plaats een reactie